Organic alternatives for the achievement of cleaner strawberry production in Pamplona, North of Santander

Authors

  • Leonides Castellanos Gonzalez Universidad de Pamplona. Norte de Santander (Colombia) http://orcid.org/0000-0001-9285-4879
  • Nestor Céspedes Novoa Granja Agrobiológica Sol Vida, ASPAGRO, Pamplona. Norte de Santander, (Colombia)
  • Alex Baldovino Sanjuan Universidad de Pamplona. Norte de Santander, (Colombia)

DOI:

https://doi.org/10.17981/ingecuc.16.1.2020.14

Keywords:

Fragaria × ananassa, antagonist microorganism, alternative pesticides, biofertilizers, phosphoric nutrition, environment

Abstract

Introduction- The strawberry crop is the third in importance in Pamplona, North of Santander. The plantations receive indiscriminate applications of fertilizers and chemical pesticides.

Objective- To evaluate organic control alternatives for foliar and soil diseases, slugs, and for the lack of phosphorus with a view to achieving cleaner strawberry production.

 Methodology-. Four trials were carried out in strawberry fields, one for the control of diseases of the aerial part, the second for the control of root diseases, the third for phosphoric nutrition and the fourth for the control of slugs. In the first three different biopreparations produced locally from efficient microorganisms were evaluated and, in the latter, the diatomaceous earth.

Results- The Rhizosphere Broth (RB) and MM products showed similar results to the Dithane protective fungicide against Ramularia spot, the anthracnose on leaves, flowers and fruits, Botrytis rot and bacterial spot, while, MM and another variant of MM (M6) were similar to the fungicide Benomil and potassium phosphite for the control of root diseases caused by Fusarium spp. and Phytophthora fragarie. RB and M6 decreased the incidence and severity of phosphorus deficiency and favored a higher concentration of phosphorus in the leaves. Diatomaceous earth demonstrated efficacy for the control of slugs with two applications, at doses between 4 and 8 kg/ha.

Conclusions-The results allow incorporating new alternatives for the control of foliar and root diseases, as well as slugs and phosphoric nutrition in the cultivation of strawberries in order to obtain cleaner productions under the conditions of Pamplona, Norte de Santander

Downloads

Download data is not yet available.

References

CCB, Programa de apoyo agrícola y agroindustrial vicepresidencia de fortalecimiento empresarial. Bogotá, D.C.: CCB, 2015.

UC, Guía para el manejo de las plagas: Fresas. Oakland: UC, 2005. Available: http://www.oregonstrawberries.org/fmr/fact_sheets/Guia__Fresas_Espanol.pdf

T. Cano, “Estrategias biológicas para el manejo de enfermedades en el cultivo de fresa (Fragaria ssp)”, Colombian J. Horticultural Sci, vol. 7, no. 2, pp. 263–276, Jul. 2013. https://doi.org/10.17584/rcch.2013v7i2.2240

L. Castellanos, N. Céspedes, A. Sequeda, J. E. Jaime & L. J. Niño, “Caracterización microbiológica de seis biopreparados artesanales”, Revi Cient Agroecosist, vol. 6, no. 3, pp. 57–65, Sept. 2018. Available: https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/219

G. Mixquititla & O. G. Villegas, “Importancia de los fosfatos y fosfitos en la nutrición de cultivos”, Acta Agrícola y Pecuaria, vol. 2, no. 3, pp. 55–61, Dec. 2016. Available: http://riaa.uaem.mx/handle/20.500.12055/57

O. Saucedo, R. Mello, L. Castellanos, E. Nahas, C. N. Silva, G. Pereira & L. C. Assis, “Efecto de la fertilización fosfatada con cachaza sobre la actividad microbiana del suelo y la absorción de fósforo en caña de azúcar (Saccharum spp.)”, Rev. FCA Uncuyo, vol. 47, no. 1, pp. 33–42. Jun. 2015. Available: https://bdigital.uncu.edu.ar/7468

L. F. Díaz, P. A. Dávalos, A. E. Jofre & T. O. Martínez, Fresa, deficiencias y síntomas nutricionales. Una guía visual para fertilizar. Celaya: INIFAP, 2017.

R. Escobar. “Las prácticas agrícolas y su incidencia en la calidad y productividad de fresas. (Fragaria vesca, variedad Albión)”, in III Congr. Científico Intl, Santo Domingo, 2015. Available: http://www.uniandes.edu.ec/web/wp-content/uploads/2016/04/Las-pr%C3%A1cticas-agr%C3%ADcolas-y-su-incidencia-en-la-calidad-y-productividad-de-fresas-Fragaria-vesca-variedad-Albi%C3%B3n.pdf

R. Ortiz, J. Villadiego & C. Cardona, “Valoración de los impactos ambientales totales generados por el uso de plaguicidas en actividades ganaderas en el municipio de Pamplona Norte de Santander, Colombia”. Rev Did Amb vol. 7, no. 10, pp. 62–80, Dec. 2011. Available: http://www.didacticaambiental.com/revista/numero10/7%20valoracion%20de%20los%20impactos.pdf

BID, Manual práctico de uso de EM. Convenio Fondo Especial de Japón. BID ATN/JO-10792 UR. Montevideo, UR: OISCA, Jul. 2009. Available: https://www.emuruguay.org/images/Manual_Practico_Uso_EM_OISCA_BID.pdf

L. Castro-Barquero, M. Murillo-Roos, L. Uribe-Lorío & R. Mata-Chinchilla, “Inoculación al suelo con Pseudomonas fluorescens, Azospirillum oryzae, Bacillus subtilis y Microorganismos de Montaña (MM) y su efecto sobre un sistema de rotación soya-tomate bajo condiciones de invernadero”, Agron. Costarricense, vol. 39, no. 3, pp. 21–36, Jan. 2015. Available: http://hdl.handle.net/10669/74551

S. E. Viteri, M. Granados & A. R. González, “Potencial de los caldos rizósfera y súper cuatro como biofertilizantes para la sostenibilidad del cultivo de cebolla de bulbo (Allium cepa)”, Agron. Col, vol. 26, no. 3, pp. 517–524, Sept. 2008.

L. Marco & R. E. Reyes, “Tecnologías limpias aplicadas a la agricultura”, Interciencias, vol. 28, no. 5, may, 2003. [Online . Available: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442003000500002

M. Romero & E. M. Suárez, Huella ambiental del cultivo de la fresa. Granada: IFAPA, 2018. Available: https://www.interempresas.net/Horticola/Articulos/230272-Huella-ambiental-del-cultivo-de-la-fresa.html

M. A. Amézquita. “Niveles de “bocashi” y “microorganismos eficaces” en el rendimiento de fresa (Fragaria x ananassa Duch) cv. Selva en condiciones de zonas áridas – irrigación majes”, Degree Thesis, Fac. Agronomía. UNSA, Arequipa, Perú, 2018. Available: http://Repositorio.Unsa.Edu.Pe/Handle/Unsa/6141

J. S. Bolívar, E. H, Pinzón & G. E Cely, “Efecto de sustratos orgánicos en plantas de fresa (Fragaria sp.) cv ‘Albión’ bajo condiciones de campo”, Rev. Cienc Agricul, vol. 13, no. 2, pp. 19–28, Nov. 2016. https://doi.org/10.19053/01228420.v13.n2.2016.5548

F. A. Chiqui & M. Lema. “Evaluación del rendimiento en el cultivo de fresa (Fragaria sp.) variedad oso grande, bajo invernadero mediante dos tipos de fertilización (orgánica y química) en la parroquia Octavio Cordero Palacios, Cantón Cuenca”, Degree Thesis, Fac. Ciencias Agropecuarias y Ambientales, Univ. Politécnica Salesiana, Cuenca, 2010. Available: https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/4745/1/UPS-CT001855.pdf

A. P. Quezada. “Evaluación del comportamiento de fungicidas microbiológicos en la prevención de Botrytis en el cultivo de fresa (Fragaria vesca)”, M.S. Thesis, Fac. Ing. Agronómica, Univ. Técnica de Ambato, Ecuador, 2011. Available: https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/1680

E. C. Niño & O. Guerrero, “Efecto de Trichoderma lignorum y Sacharomyces cerevisiae en el control del hongo Botrytis Cinerea causante del moho gris de la fresa y su rendimiento, en el municipio de Subachoque Cundinamarca”, Inventum, vol. 11, pp. 1–20, Jul. 2011. http://dx.doi.org/10.26620/uniminuto.inventum.6.11.2011.12-20

Ciba-Geigy S. A., Manual para ensayos de campo en producción vegetal, 2 Ed, Basilea: Ciba-Geigy S.A., 1981.

C. L. Campbell & L. V. Madden, Introduction to Plant Disease Epidemiology. New York, USA: Wiley, 1990

M. J. Méndez & S. E. Viteri, “Alternativas de biofertilización para la producción sostenible de cebolla de bulbo (Allium cepa) en Cucaita, Boyacá”, Agron. Colombiana, vol. 25, no. 1, pp. 168–175, Jan. 2007. Available: https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/18279/43049_49258.pdf?sequence=1&isAllowed=y

F. M. Coutinho, “Divulgação das Plantas Medicinais, da Homeopatia e da Produção de Alimentos Orgânicos” in Cuaderno los Microrganismos Eficientes Instruções práticas sobre uso Ecológico e social do EM. Viçosa: UFV, 2008.

M. G. Kibblewhite, K. Ritz & M. J. Swift, “Soil health in agricultural systems”, Philos. T. R. Soc. B, vol. 363, no. 1492, pp. 685–701, Sept. 2015. https://doi.org/10.1098/rstb.2007.2178

L. Peralta, J. Juscamaita & V. Meza, “Obtención y caracterización de abono orgánico líquido a través del tratamiento de excretas del ganado vacuno de un establo lechero usando un consorcio microbiano ácido láctico”, Ecología Aplicada, vol. 15, no. 1, pp. 1–10, Jan. 2016. https://doi.org/10.21704/rea.v15i1.577

M. V. Arasu, G. A. Esmail, N. A. Al-Dhabi & P. Karuppiah, “Managing pests and diseases of grain legumes with secondary metabolites from actinomycetes” in Plant growth promoting actinobacteria: A new avenue for enhancing the productivity and soil fertility of grain legumes. Singapore: Springer, 2016. https://doi.org/10.1007/978-981-10-0707-1_6

J. B. Merchán-Gaitán, R. L. Ferrucho & J. G. Álvarez, “Efecto de dos cepas de Trichoderma en el control de Botrytis cinerea y la calidad del fruto en fresa. (Fragaria sp.)”, Rev Col Cienc Hort, vol. 8, no. 1, pp. 44–56, Jan. 2014. https://doi.org/10.17584/rcch.2014v8i1.2799

G. M. Restrepo, S. Marulanda, Y de la Fe-Pérez, A. Díaz, L. Vera & A. Hernández, “Bacterias solubilizadoras de fosfato y sus potencialidades de uso en la promoción del crecimiento de cultivos de importancia económica”, Rev CENIC Cienc Biol, vol. 46, no. 1, pp. 63–76, Jan. 2015. Available: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/119061/1/Bacterias-solubilizadoras-de-fosfato-y-sus-potencialidades-de-uso-Baldani.pdf

Centro Nacional de Sanidad Vegetal, Manual del Inspector de Protección de Plantas. La Habana: Centro Nacional de Sanidad Vegetal, 2014.

C. Martín, Y. Pérez, L. Castellanos & B. Soto, “Efectividad de extractos vegetales para el control de Praticolella griseola (Pfeiffer) (Gastropoda: Polygyridae)”, Cent Agr, vol. 44, no. 2, pp. 68–74, Apr, 2017. Available: http://cagricola.uclv.edu.cu/descargas/pdf/V44-Numero_2/cag09217.pdf

M. Nodarse, L. Castellanos, N. Herrera & M. Morfa, “Acción molusquicida de extractos vegetales de tres especies de la familia Avagaceae contra Praticolella griseola (Pfeiffer)”, Rev Prot Veg, vol. 32, no. 2, May. 2017.

M. L. Bilbao, M. O. Mañá & F. Murúa, “Evaluación del efecto insecticida de tierra de diatomeas sobre Triatoma infestans (Hemíptera, Reduviidae)”, Rev Per Med Exp Salud Pública, vol. 24, no. 2, pp. 179–181, Apr. 2007.

L. Castellanos, R. de Mello, G. B. Silva, C. N. Silva, O. Fernández, R. Pereira, L. Rosatto & R. Alvárez, “Daños por Spodoptera frugiperda Smith en maíz en función de nitrógeno, potasio y silicio”, Rev. Protec. Veg., vol. 30, no. 3, Sept. 2015. Disponible en http://200.14.50.70/index.php/RPV/article/view/605

L. Castellanos, C. N. Silva & R. de Mello, “Silicon in the crop resistance to agricultural pest”, Cultivos Tropicales, vol. 36, no. Suppl. 1, pp. 16–24, Jan. 2015. Available: http://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1112

Published

2020-03-02

How to Cite

Castellanos Gonzalez, L., Céspedes Novoa, N., & Baldovino Sanjuan, A. (2020). Organic alternatives for the achievement of cleaner strawberry production in Pamplona, North of Santander. INGE CUC, 16(1), 187–196. https://doi.org/10.17981/ingecuc.16.1.2020.14

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>